Delikatna majówkowa zupa szparagowa.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
1,5 -2 pęczki białych szparagów, ja zdecydowanie wolę długie i cienkie od tych grubych
450 - 500 ml lekkiego bulionu warzywnego (woda plus marchewka, pietruszka,kawałek selera i pora, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz) gotujemy dość krótko, by bulion miał bardzo delikatny smak i kolor)
masło klarowane
sól, pieprz
4 łyżki mleka 3,2 %
2 szalotki
ząbek czosnku
szczypiorek/natka pietruszki
Obieramy szparagi i odcinamy końcówki. Łodyżki kroimy na kawałki, odcinamy główki krojąc je wzdłuż na pół. Na maśle klarowanym szklimy posiekaną szalotkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone łodyżki. Smażymy chwilkę ciągle mieszając. Zalewamy odcedzonym bulionem. Po 3-4 minutach dodajemy główki. Gotujemy do miękkości. Odławiany parę główek i odkładamy na bok. Blendujemy całość, dolewając mleko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną i układamy główki szparagów.
Można podać z grzanką, z jajkiem w koszulce, z wytrawną eklerką, ale świetnie smakuje też zupełnie sama😋
Jest bardzo delikatna i aksamitna. Smak maja.
KOMENTARZE (0)