W sam raz na chłodniejsze już dnia. Prosta w wykonaniu, smaczna i sezonowa. Kurkowa!
Zacznij od przygotowania bulionu:
- 2 litry wody
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- por
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
- coś zielonego z pęczka włoszczyzny np listki i łodyżka selera, lub natka pietruszki.
———————————
-160 g kurek
- 6 ziemniaków niedużych
- 1 spora marchewka
- świeży koperek
- łyżeczka gęstej śmietany
- sól, pieprz
- cebulka cukrowa
- masło klarowane
Umyte i obrane warzywa na bulion warzywny zalej wodą. Dodaj przyprawy. Gotuj minimum 40 minut. Wyjmij warzywa z bulionu.
Na maśle klarowanym zeszklij drobno posikaną cebulkę. Dodaj oczyszczone, umyte i pokrojone kurki. Oczywiście ideałem są malutkie kurki, których nie trzeba kroić🙂Mieszając smaż przez 3-4 minuty tak by kurki zmiękły.
Następnie do bulionu dodaj pokrojone drobno w kosteczkę ziemniaki, po 3 minutach przesmażone kurki z cebulką.
Po kolejnych 3 minutach wsyp startą marchewkę na grubych oczkach. Gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem. Do kubeczka odlej trochę gorącej zupy, rozprowadź w niej śmietanę. Wlej całość do zupy. Wymieszaj. Posyp sporą ilością posiekanego, pachnącego koperku. Konsumuj.
KOMENTARZE (0)