Zapiekanka z ciasta filo z fetą i porami

15 . 09 . 2020
Bardzo lubię podróżować. A potem przywozić do domu smaki i zapachy z daleka... Wspominając tegoroczne wakacje przygotowałam zapiekankę z ciasta filo z nadzieniem z sera feta i porów. Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu wielbicielom greckich klimatów i nie tylko:). Z ciastem filo, postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dnie prostokątnej foremki (30x22cm) ułożyłam trzy arkusze ciasta filo, każdy delikatnie posmarowałam mieszanką mleka i oliwy. Następnie przygotowałam farsz: umyte i pokrojone 2 duże pory wymieszałam z 3 jajkami, 300 g mleka, 50 g śmietany 18%, 50 g oliwy i 400 g sera feta. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam farsz na arkusze i przykryłam kolejnymi trzema. Zawinęłam brzegi. Posypałam sezamem. Upiekłam w temperaturze 190 stopni. Zjadłam. Jak zwykle, za dużo...

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ