Pyyyyszne! Danie, które zdecydowanie wejdzie na stałe do mojego jadłospisu🙂 Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Przepis ma zapiekaną cykorię pod beszamelem poniżej:
3-6 cykorii
na każdą z cykorii 1-3 plasterki dobrej szynki (w zależności od wielkość szynki i główki cykorii
100 g startego żółtego sera gruyère
300 g mleka
czubata łyżka mąki
czubata łyżka masła
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
250 g mleka do gotowania cykorii
Cykorie obrałam z zewnętrznych listków. Włożyłam do gotującej osolonej wody. Po chwilii dodałam szklankę mleka i na niewielkim ogniu gotowałam 8-10 minut (czas zależy od wielkości cykorii)
Następnie odlałam wodę z mlekiem, opłukałam wodą i osuszyłam cykorie. Odcięłam końcówki.
Każdą cykorię owinęłam plasterkami szynki i przełożyłam do naczynia do zapiekania. Włączyłam piekarnik do nagrzania do 180 stopni z funkcją górnego przypiekania.
W rondelku rozpuściłam masło. Dodałam mąkę i wymieszałam by nie było grudek. Wlałam mleko. Mieszałam do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiłam gałką, solą i pieprzem. Wsypałam do środka 1/2 startego sera. Zalałam beszamelem cykorie i posypałam resztą sera. Wstawiłam na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
Cykorie powinny zostać chrupiące. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Gotowanie w mleku eliminuje goryczkę. Polecam! Do tego bagietka i jest raj!
Pysznego weekendu!!!
KOMENTARZE (0)