Wytrawna tarta z kozim serem i figami. Na żytnim spodzie. Jedno z ulubionych dań moich córek:).
Foremka o średnicy 28 cm. Ciasto: 200 g mąki żytniej, 100 g solonego masła, żółtko, ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Nadzienie: 300 g sera koziego, 4 duże jajka ,250 g śmietany 18 %, tymianek świeży, 4 świeże figi, sól, pieprz. Ciasto szybko zagniatamy, wylepiamy nim foremkę, wkładamy na chwilę do lodówki. Następnie, podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Roztrzepane jajka mieszamy ze śmietaną, listkami tymianku i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy pokruszony ser kozi, zalewamy masą śmietanowo- jajeczną, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki figi. Pieczemy w 190 stopniach około 45 minut. Przed pokrojeniem tarta musi chwilę odpocząć. Podajemy z zieloną sałatą z winegretem. Smacznego:).
KOMENTARZE (0)