Dzień dobry🤍🕊
Rozpoczynam, zgodnie z obietnicą, cykl prostych i szybkich do wykonania obiadów i/lub obiado-kolacji. Pierwsza moja propozycja to tarta z ricottą, otartą skórką z cytryny oraz z zielonymi szparagami, na cieście francuskim. Dwa pęczki zielonych szparagów, myję, odcinam końcówki, delikatnie obieram łodyżki (zawsze obieram i białe i zielone) i gotuję 2-3 minuty w dobrze osolonej wodzie, z odrobiną cukru. W tym czasie na gotowym płacie świeżego ciasta francuskiego 275 g (kupuję świeże, nie mrożone, z papierem do pieczenia pod spodem) ostrzem noża rysuję prostokąt delikatnie, nie przecinając ciasta, na którym będę układać szparagi, zostawiając wolne brzegi ok 1-1,5 cm. Całą operację przeprowadzam już na dużej blaszce z piekarnika, by uniknąć ryzykownego przenoszenia. Całe wnętrze prostokąta nakłuwam delikatnie widelcem. Brzegi naokoło zostawiam nienakłute. Prostokąt smaruję kremową ricottą (250g) wymieszaną ze świeżo startą skórką z cytryny, świeżo zmieloną solą morską i pieprzem. Układam szparagi blisko siebie, zwracając uwagę na to, by miały podobną długość. Wkładam do rozgrzanego piekarnika- piekę zgodnie ze wskazówkami z opakowania ciasta francuskiego. U mnie było to 5 minut w temperaturze 200 stopni, następnie 10 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia posypałam tartę podprażonymi płatkami migdałowymi z odrobiną masła.
Dobrego dnia🤍
KOMENTARZE (0)