Na dobry początek dnia tarta z rabarbarem i bezą. Jest krucha, kwaśno-słodka, rozpływa się w ustach i znika bardzo szybko..... Spód: 180 g mąki, 120 g masła, 60 g cukru, 1 żółtko, szczypta soli.
Nadzienie: 600 g rabarbaru, 1 jajko, 1 żółtko, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 180 g śmietany 22 %, 2 łyżki cukru plus cukier do posypania rabarbaru.
Beza: 2 białka, 120 g cukru, szczypta soli.
Zagniatamy ciasto kruche, wylepiamy nim formę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie, rabarbar myjemy, obieramy, kroimy, posypyjemy cukrem i odstawiamy na godzinę, by puścił sok.
Następnie, tartę podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Mieszamy trzepaczką jajko, żółko, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy odsączone kawałki rabarbaru, zalewamy masą i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Wykładamy na upieczoną tartę i suszymy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 100 stopni.
KOMENTARZE (0)