Tarta z rabarbarem

06 . 05 . 2024

Delikatna. Spód i boki z mąką migdałową; nadzienie z wanilią. Sporo rabarbaru. Kwaskowa i słodka jednocześnie. Sezonowa. Wczoraj upiekłam i widzę, że niewiele zostało…

Przepis na blaszkę o średnicy 25 cm. 

Spód i boki:

100 g mąki migdałowej
140 g mąki typ 480
2 żółtka
160 g masła
80 g cukru

Mąka i masło do wysmarowania i oprószenia foremkii.

Nadzienie:
2 nieduże jajka
2 białka
200 g śmietany gęstej 36 % do deserów 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 -4 płaskie łyżki cukru

400-450 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki, umytego i oczyszczonego 
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki migdałowej : jedna na spód, dwie do wymieszania z rabarbarem

Cukier puder do oprószenia tarty
Kwiaty jadalne do dekoracji

Składniki na spód i boki wyrabiamy robotem. Wkładamy owinięte folią w formie placka do lodówki na ok 30 minut.

Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na niewielkim ogniu mieszając chwilę (można ewentualnie podlać odrobiną wody)- tak by lekko zmiękł, ale nie rozpadł się. Odcedzamy. Mieszamy po lekkim przestygnięciu z dwoma łyżkami mąki migdałowej. 

Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce rózgą.

Wylepioną foremkę ciastem nakłuwamy widelcem w paru miejscach i podpiekamy 9- 10 minut w 180 stopniach. 
Następnie podpieczony spód posypujemy łyżką mąki migdałowej. Wykładamy rabarbar i dokładnie go rozmieszczamy, równomiernie i poziomo. Zalewamy masą. 

Pieczemy w 180 stopniach, góra dół ok 35 minut. Masa powinna być ścięta, przypominać budyń. 

Po wystygnięciu, można oprószyć pudrem. I ozdobić wg uznania.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ