Tarta z porem na gotowym spodzie z ciasta francuskiego
20 . 03 . 2023
Zatem podaję przepis na ekspresową tartę na gotowym francuskim spodzie, z duszonym porem i odrobiną sera gruyère. Cieszę się, że byli chętni na przepis🙂Znajdziecie go również na blogu.
Tartę upiekłam w blaszce o średnicy 22 cm.
Do przygotowania tarty wykorzystałam następujące składniki:
- arkusz gotowego ciasta francuskiego z masłem 230 g
- 3 pory
- 3 jajka
- 200 g śmietanki 30 %
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- oliwa z oliwek
- 30 g startego sera gruyère
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Blaszkę wyłożyłam ciastem. Pory po obraniu i pokrojeniu na małe kawałki udusiłam na oliwie z oliwek do miękkości. Doprawiłam solą i pieprzem. Jajka wymieszałam rózgą ze śmietaną. Dodałam sól, pieprz, 1/3 startej gałki oraz ser. Na ciasto wyłożyłam pory, zalałam całość masą. Piekłam w 180 stopniach 35-40 minut. Dobrze smakuje z sałatą z winegretem.
Dobrego tygodnia!
KOMENTARZE (0)