Majówkowa tarta z truskawkami i francuskim kremem diplomate. Krem diplomate to mała rozpusta czyli krem cukierniczy z bitą śmietaną. Przepis zostawiam poniżej życząc udanej niedzieli🤍
Piekłam w foremce o średnicy 25 cm
Spód:
3 żółtka
220 mąki krupczatki
50 g migdałowej
70 g cukru
20 g cukru z prawdziwą wanilią
180 g masła
masło i bułka do wysmarowania i oprószenia formy
Składniki zagniatamy na ciasto kruche. Wkładamy w formie spłaszczonej kuli owiniętej folią spożywczą do lodówki na 20 minut. Następnie blaszkę wylepiamy ciastem. Chłodzimy. Nakłuwamy i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
Krem cukierniczy:
370 ml mleka
25 g masła
3 żółtka
50 g cukru
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
25 g skrobii kukurydzianej
plus truskawki (ok 500 g + kwiaty jadalne do dekoracji)
2 listki żelatyny namoczone w zimnej wodzie i dobrze odciśnięte
170 g schłodzonej śmietany kremówki gęstej 36 %
łyżka cukru pudru
Zagotowujemy mleko z masłem. Odstawiamy. W misce ubijamy żółtka z cukrami mikserem. Następnie, wsypujemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Mieszamy trzepaczką. Do masy wlewamy 1\3 gorącego mleka. Mieszamy energicznie. Masę przekładamy do pustego rondelka, wlewamy 2/3 gorącego mleka. Mieszamy bardzo dokładnie non stop na małym ogniu doprowadzając do momentu, aż krem zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę mieszając energicznie by krem się nie przypalił. Odstawiamy z palnika. Studzimy 15 minut. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo! dodajemy ubitą śmietanę kremówkę do kremu. Zaczynamy od jednej łyżki ciągle mieszając. Chłodzimy krem przykryty folią spożywczą. Folia ma dotykać kremu- nie powstanie wtedy kożuch.
Krem wykładamy na przestudzony i upieczony spód. Przed wyłożeniem mieszamy krem trzepaczką ręcznie. Wyrównujemy. Układamy pokrojone truskawki. Dekorujemy. Wkładamy do lodówki, aby krem stężał. Przechowujemy w lodówce. Na chwilę przed podaniem wyjmujemy z lodówki.
Krem cukierniczy - przepis z „Szkoła cukiernictwa Le Cordon Bleu”
KOMENTARZE (0)