Tarta z kozim serem i pomidorami z lekko musztardową nutą

24 . 06 . 2022

Jakie produkty masz zawsze w lodówce? W mojej oprócz jajek, mleka i masła, znajdę zawsze pomidory, arkusz ciasta francuskiego, ser kozi i musztardę…i to wystarczy absolutnie do przygotowania czegoś pysznego…

Składniki:

- arkusz świeżego ciasta francuskiego 275g

- 2-3 łyżki serka koziego do smarowania

- łyżeczka musztardy Dijon

- roladka kozia do pokruszenia 150 g

- 1 bardzo duży żółty pomidor lub 2-3 mniejsze

- 15 pomidorków koktajlowych czerwonych

- świeży tymianek

- sól

- pieprz

- roztrzepane jajko do posmarowania brzegów.


 Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Świeży płat ciasta francuskiego delikatnie nakłuwamy, zostawiając ramkę ok 2-2,5 cm z każdej strony nienakłutą. Smarujemy kozim serem do smarowania wymieszanym z musztardą wewnątrz ramki. Układamy plasterki żółtego pomidora. Posypujemy pokruszoną roladką kozią. Wolne brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do momentu, aż brzegi będą złote. Następnie na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, posypujemy świeżym tymiankiem. WSKAZÓWKA: arkusz ciasta francuskiego na papierze połóż od razu na blaszce z piekarnika i na niej wykonuj wszystkie dalsze operacje.

Dobrego weekendu🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ