Tarta świąteczna
Ciasto; blaszka 21- 22 cm
170 g mąki pszennej typ 480
75 g mąki krupczatka
1 jduże jajko
135 g zimnego masła
3 szczypty soli
1 małe jajko do posmarowania gwiazdek
masło i bułka do przygotowania foremki
Składniki zagniatamy. Odkładamy niewielką część na zrobienie gwiazdek. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Następnie wylepiamy ciastem dość cienko foremkę - spód i boki- uprzednio smarując ją masłem i oprószając bułką. Podpiekamy delikatnie nakłute w paru miejscach widelcem, ok 12 minut. Wykrawamy z drugiej części ciasta gwiazdki.
Nadzienie:
180 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
80 g suszonych pokrojonych podgrzybków
3 ziela angielskie
3 listki laurowe
Sól, pieprz do smaku
Odrobina cukru
Olej
Zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na noc. Gotujemy grzyby z wywarem przez 10 minut. Odstawiamy.
Kapustę odsączamy z soku i kroimy na małe kawałki. Jeśli wolisz mniej kwaśną należy ją przepłukać wodą i odsączyć.
Na oleju szklimy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy kapustę i grzyby z wywarem plus 100 ml wody. Dusimy na małym ogniu około godziny pod przykryciem. Mieszamy co jakiś czas by kapusta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlewamy wodą. Przyprawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie. Na wierzch kładziemy gwiazdki posmarowane jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 minut - tak by gwiazdki się zarumieniły. Podajemy z filiżanką barszczyku czerwonego.
KOMENTARZE (0)