Ta propozycja to specjalność regionu Normandia. Region słynie między innymi z pysznych serów z Camembert na czele, śmietany, masła, uprawy jabłek, a co za tym idzie cydru i Calvadosu. Nic więc dziwnego, że taka tarta jest tutaj jedną ze słodkich specjalności. Jak dla mnie jest to przykład idealnego wykorzystania produktów regionu🙂
Na spodzie słodkie, kruche ciasto. Dużo jabłek, odrobina Calvadosu i nadzienie śmietanowo-jajeczne z mielonymi migdałami. Ja wzbogaciłam swoją tartę niewielką ilością cynamonu. Aby ją przygotować potrzebujesz:
- foremkę do tarty o średnicy 25 cm wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą
Spód:
- 180g mąki pszennej
- 90 g mąki krupczatki
- 30 g mielonych blanszowanych migdałów
- 200 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 3 duże twarde ligole
- 2-3 szczypty cynamonu
- 250 g śmietany 18 %
- 2 jajka
- 3 łyżki Calvadosu
- 70 g mielonych blanszowanych migdałów
- 100 g cukru trzcinowego
plus migdały na spód i mąka do oprószenia blatu
Składniki na ciasto zagniatasz i w formie spłaszczonego placka wkładasz do lodówki na ok 40 minut.
W tym czasie przygotowujesz nadzienie i jabłka.
Jajka ubijasz z cukrem kuchenną rózgą. Dodajesz śmietanę, Calvados, migdały oraz odrobinę cynamonu. Dokładnie wymieszaną masę odstawiasz na bok.
Ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkowujesz i wylepiasz foremkę. Nakłuwasz widelcem i delikatnie oprószasz migdałami. Układasz połówki obranych i pokrojonych w cienkie paseczki jabłek (krojąc paseczki nie przekrajasz ich do końca, tak aby jabłko nie rozpadło się na oddzielne części, a pozostało całością. Zalewasz masą. Jabłka mają wystawać ponad masę. Pieczesz do momentu, aż masa będzie ścięta, a brzegi ciasta złote. U mnie w temperaturze 180 stopni trwało to 55 minut. Po wystygnięciu oprószyłam cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA: schłodzone ciasto kruche w formie spłaszczonego placka zdecydowanie łatwiej rozwałkować niż te w formie kuli; spokojnie można też ciastem kruchym wylepić foremkę bez wałkowania, kawałek po kawałku, a potem wyrównać małym wałeczkiem.
KOMENTARZE (0)