Szwajcarskie ciasteczka SPIZBUBEN. Na cześć mojej szwajcarskiej przygody🇨🇭Na święta idealne - dla tych co nie lubią pierniczków, ale nie tylko😋
Oprószone pudrem, przełożone malinową lub wiśniową konfiturą. Urocze. Pyszne. Fajnie zrobić je z dziećmi i mieć wspólny, rodzinny przedświąteczny czas🤍🌲
250 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 białko jaja
350 g mąki
mąka do podsypania blatu i wałka
200 g konfitury/galaretki malinowej lub wiśniowej (nie może być bardzo płynna ani posiadać całych owoców w środku)
W misce rozmieszaj miękkie masło. Dodaj cukry i sól. Dokładnie wymieszaj. Ubij widelcem lekko białko. Dodaj do masy. Następnie połącz z przesianą mąkę. Zagnieć ciasto ręcznie lub robotem. Ciasto powinno być mięciutkie, taka plastelinka. Schłódź w lodówce 2 godz w formie spłaszczonego placka. Owiń folią.
Wyjmij z lodówki i odczekaj do momentu, kiedy ciasto będzie gotowe do rozwałkowania.
Następnie, na delikatnie posypanym mąką blacie rozwałkuj oprószonym mąką wałkiem ciasto i wykrawaj ciasteczka. Na połowie okręgów wytnij w środku foremką wzorek - choineczkę, gwiazdeczkę czy serduszko. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środkowym poziomie około 6 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wystygnięciu oprósz krążki z wzorkiem cukrem pudrem. Pełne krążki smaruj konfiturą - zostawiając wole brzegi. Dociskając krążkiem z wzorkiem, konfitura przemieści się ku zewnątrz. Nie można jej włożyć zbyt dużo gdyż będzie wyciekać i wyglądać nieestetycznie. Gotowe ciasteczka przechowujemy w puszce. Unikamy jednak piętrowego układania ciasteczek.
Pięknego dnia!
Przepis : www.bettybossi.de
KOMENTARZE (0)