Świąteczna tarta z białą czekoladą i żurawiną.
Przepis na blaszkę o średnicy 25 cm.
Ciasto na spód i gwiazdki
3 żółtka
200 g masła
100 g cukru pudru
125 g mąki typ 480
125 g krupczatki
50 g mąki migdałowej
masło i bułka do przygotowania foremki
mąka do posypania blatu i wałka
Nadzienie:
200 g żurawiny kwaśnej ze słoika
2 śmietanki gęste 36 %!, razem 400 g
180 g białej czekolady.
cukier puder do oprószenia gwiazdek
Wszystkie składniki na spód tarty i gwiazdki zagniatamy i w formie spłaszczonego placuszka owiniętego folią spożywczą wkładamy na 40 minut do lodówki. Następnie wylepiamy blaszkę ciastem. Można wałkować lub po prostu wylepić foremkę. Wałkując podsypujemy blat i wałek mąką. Zostawiamy troszeczkę ciasta by wyciąć gwiazdki na wierzch. Wkładamy do lodówki wylepioną foremkę na co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor uprzednio nakłuwając delikatnie spód i boki.
Upieczoną studzimy. W rondelku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzając do zagotowania, Zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy połamaną czekoladę. Mieszamy dokładnie. Na ostudzony spód wykładamy równomiernie rozsmarowując żurawinę. Zalewamy masą. Wkładamy do lodówki, najlepiej ma noc. Zdobimy gwiazdkami. Proponuję zrobić je cieniutkie i rozłożyć nie bardzo blisko siebie - moje wyszły grubsze i potem ciężko mi było je przekrajać krojąc tartę. Gwiazdki pieczemy na złoty kolor. jeśli będą malutkie i cieniutkie to dosłownie parę minut.
Tartę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy na chwilkę. Oprószamy delikatnie gwiazdki cukrem pudrem.
KOMENTARZE (0)