Sos maślany Beurre Blanc

26 . 06 . 2023

Francuski klasyk pochodzący z Bretanii,  beurre blanc czyli sos maślany, znakomicie  pasuje do ryb i owoców morza. Przetestowałam go z łososiem, pstrągiem i dorszem. Polecam spróbować, jeśli nie znacie. Sos najlepiej przygotować chwilę przed podaniem.


Składniki:

jedna mała szalotka

100 ml białego wytrawnego wina Sauvignon

80 ml octu z białego wina

150 g masła

sól, pieprz

Szalotkę drobno siekamy. Przekładamy do rondelka, wlewamy wino i ocet. Redukujemy 3/4 płynów, tak by szalotka była jedynie pokryta winem i octem. Następnie na niewielkim ogniu dodajemy zimne! pokrojone w kostkę masło!, w 2 etapach cały czas mieszając trzepaczką!. Doprawiamy solą i pieprzem. Po dodaniu masła sosu nie doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie sos chwilę podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając. Można podawać z kawałkami szalotki lub bez, w zależności od preferencji.  Można do niego dodać odrobinę śmietany. 

Przepis poznałam podczas warsztatów w paryskiej szkole gotowania Le Cordon Bleu.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ