Sola meunière

03 . 06 . 2024

Dzień dobry, 

Inspiracja na obiad w załączeniu. Jeden z moich ulubionych francuskich klasyków. Cały czas wracam do smakowych wspomnień z Korsyki - sola w Porto Vecchio, urokliwym bistro z widokiem na port, była wyjątkowo pyszna😋. Danie jest proste do wykonania. Polecam, jeśli nie próbowaliście. 

Sola meunière

3-4 nieduże świeże filety z soli
mąka do obtoczenia ryby
masło klarowane do usmażenia ryby
2-3 łyżki masła 
sok z połówki niedużej cytryny
natka pietruszki, 
sól, pieprz

Filety umyj, dobrze osusz ręcznikiem, posól. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron. Ryba ma się zarumienić. Odłóż na bok, odsącz na ręczniku papierowym. W rondelku podgrzej masło, kiedy zacznie być lekko brązowe i pachnieć orzechami, dodaj wyciśnięty sok z cytryny poza palnikiem. Wymieszaj. I jeszcze chwilę podgrzewaj. Polej sosem ryby i posyp szczodrze natką pietruszki. Oprósz świeżym pieprzem. 

Podawaj z ziemniakami z wody.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ