Sezonowa tarta z kurkami, szpinakiem i kozim serem

01 . 08 . 2024

Sezonowa tarta z kurkami na delikatnym i kruchym spodzie. Do tego szpinak i kozi ser. 
Polecam馃構

Piek艂am w foremce o s虂rednicy 24 cm

Ciasto:
170 g ma台ki pszennej typ 480
75 g ma台ki krupczatka
1 jajko
135 g zimnego mas艂a pokrojonego 
3 szczypty soli

Sk艂adniki zagniot艂am. W艂oz虈y艂am do lodo虂wki na 40 minut. Naste台pnie wylepi艂am ciastem foremke台 - spo虂d i boki- uprzednio smaruja台c ja台 mas艂em i opro虂szaja台c bu艂ka台. Podpiek艂am delikatnie nak艂ute w paru miejscach widelcem ok 12 minut. 

Nadzienie:
300 g oczyszczonych kurek
3 nieduz虈e szalotki
3 za台bki czosnku
200 g s虂mietany 18 %
3 jajka
艂agodny serek kozi do smarowania 120 g
szpinak baby 150 g
so虂l
pieprz
oliwa z oliwek
mas艂o i bu艂ka do opro虂szenia formy

Posiekana台 cebulke台 i czosnek zeszkli艂am na oliwie z oliwek. Doda艂am kurki. Smaz虈y艂am do momentu, kiedy kurki lekko zmie台k艂y. Na sam koniec doda艂am szpinak i chwilke台 dusi艂am ca艂os虂c虂. Delikatnie posili艂am.
3 jajka rozmiesza艂am ze s虂mietana台. Przyprawi艂am sola台 i pieprzem.
Na podpieczony spo虂d wy艂oz虈y艂am mase台 kurkowo- szpinakowa台. Odla艂am wczes虂niej wode台, kto虂ra台 pus虂ci艂 szpinak i kurki. Rozsmarowa艂am ro虂wnomiernie serek kozi. Ca艂os虂c虂 zala艂am masa台 jajeczno-s虂mietanowa台. Piek艂am w 180 stopniach do momentu, az虈 brzegi ciasta zrobi艂y sie台 z艂ote, a masa by艂a s虂cie台ta, ok 30 minut. 
Wyjmuja台c ciasto z piekarnika uwaz虈amy na brzegi - sa台 delikatne i kruche. 

Tarta dobrze sie台 komponuje z sa艂ata台 rzymska台 z musztardowym winegretem.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ