Bezglutenowy, bardzo kremowy, orzeźwiający sernik z mango; piekłam w blaszce o średnicy 23 cm.
Składniki spód:
165 g herbatników bezglutenowych
2,5 łyżki roztopionego masła
Foremkę o średnicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasteczka zmieliłam na pył, wymieszałam z roztopionym masłem, wylepiłam spód i włożyłam do lodówki.
Masa:
1kg sernika z wiaderka
160 g cukru pudru
4 jajka
150 g groszków czekoladowych
200 g śmietany 36 % gęstej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pulpa z mango 450 g (odłóż z całości 2 łyżki do polewy)
Ser mieszamy robotem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko po jajku, śmietanę, pulpę z mango, śmietanę, roztopioną niegorącą czekoladę, mąkę ziemniaczaną na koniec. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach 25 minut, a potem obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy do 1,5 godziny. Jeśli mamy blaszkę o większej średnicy czas pieczenia będzie krótszy. Moja blaszka była dość mała jak na tę ilość masy sernikowej, sernik wyszedł wysoki- stąd długi czas pieczenia w niżej temperaturze.
Polewa plus kwiaty jadalne do dekoracji;
300 g śmietany 18 % gęstej
2 łyżki pulpy z mango
2,5 łyżki cukru pudru
Śmietanę wymieszaną dokładnie z cukrem pudrem wykładamy na gorący sernik w blaszce. Wyrównujemy. Następnie wykladamy łyżeczką pulpę z mango i rysujemy wzorki łyżeczką. Ozdabiamy kwiatami jadalnymi.
Sernik wstawiamy na całą noc do lodówki. Przechowujemy w lodówce.
Pomysł na polewę pochodzi z www.mojewypieki.com
KOMENTARZE (0)