Sernik speculoos

15 . 03 . 2023

Obiecany przepis na sernik speculoos znajduje się poniżej. Moim zdaniem jest pyszny, kremowy, dla wielbicieli smaku ciasteczek speculoos i nie tylko. Piekłam w blaszce o średnicy 19 cm i wysokości 10 cm.

Spód:
- 150 g ciasteczek speculoos
- 50 g roztopionego masła

Masa serowa:
- 550 g sera z wiaderka
- 90 g cukru pudru
- 3 jajka
- 200 g śmietanki 36 %
- 200 g kremu ciasteczkowego speculoos

Polewa:
- 4 łyżki cukru drobnego
- 2 płaskie łyżki masła
- 2 płaskie łyżki śmietanki 36 %

Dekoracja
- 2 zmielone herbatniki do posypania

- 1,5 łyżki śmietany 36 %
- 1,5 łyżki mascarpone
- łyżka cukru pudru
- odrobina wanilii

Formę spód i boki wyłożyłam papierem do pieczenia. Zmielonymi ciasteczkami wymieszanymi z masłem wyłożyłam spód. Włożyłam do lodówki. Ser wymieszałam robotem z cukrem pudrem. Dodałam jajka, śmietanę, krem. Wymieszałam do połączenia się składników. Gotową masę wlałam na schłodzony spód. Wstawiłam na 25 minut do nagrzanego piekarnika, góra dół 160 stopni. Obniżyłam temperaturę do 100 stopni i piekłam jeszcze 55 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam i włożyłam na parę godzin do lodówki. Dno rondelka przykryłam cukrem. Po zbrązowieniu i stopieniu (nie mieszam, ruszam jedynie rondelkiem i pilnuję by cukier się nie spalił) dodałam masło i śmietanę. Dokładnie wymieszałam na niskiej mocy palnika. Kiedy przestygło, ale nie zgęstniało mocno posmarowałam cienko polewą wierzch sernika. Następnie posypałam pokruszonymi ciasteczkami i udekorowałam ubitą śmietaną z mascarpone. Polewa jest opcjonalna i dekoracje ze śmietany również. Można posypać tylko pokruszonymi ciasteczkami.

WSKAZÓWKA: aby papier do pieczenia dobrze przylegał do boków foremki przygotuj odpowiedni pasek i posmaruj go delikatnie masłem.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ