Wielkanocy pistacjowy sernik z polewą z białej czekolady.
Składniki ma torownicę o srednicy 28 cm.
Spód:
200 g zmielonych ciasteczek; w wersji bezglutenowej używamy tych bezglutenowych
85 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
5 jajek
150 g cukru pudru
400 g śmietany kremówki 36 % gęstej
1 kg sera z wiaderka
110 g rozpuszczonej białej czekolady
200 g pasty pistacjowej chrupiącej
100 g pasty pistacjowej
Polewa
130 g śmietany 36 %
100 g białej czekolady
Kolorowe jajeczka do ozdoby
2 -3 łyżki posiekanych pistacji niesolonych
Papier po pieczenia na dno i boki tortownicy
Ciasteczka mielimy na pół, mieszamy z rozpuszczonym masłem, wylepiamy spód. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Twaróg mieszamy robotem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko po jajku, śmietanę, pasty pistacjowe, na końcu rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wlewamy na spód. I wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni, a potem 60 minut w temperaturze 110 stopni. Studzimy.
Śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku nie doprowadzając do wrzenia. Rozpuszczamy w niej czekoladę poza palnikiem. Dokładnie mieszamy. Chwilę studzimy i polewamy ostudzony sernik. Zdobimy posypując pistacjami oraz układając kolorowe jajeczka. Jajeczka polecam ułożyć na pistacjach. Niektóre po położeniu bezpośrednio na polewie czekoladowej mogą puścić odrobinę barwnika.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.
Polecam wyjąć go przed podaniem z lodówki - by nabrał trochę temperatury pokojowej.
KOMENTARZE (0)