Sernik limonkowy. Lekki, miękki, orzeźwiający. Pieczony jak baskijski, czyli szybko i w wysokiej temperaturze. Góra powinna być mocno spieczona, sernik szybko rośnie, a potem opada. Bez ciasteczkiwego spodu,. Wnętrze w baskijskim jest maziste - jednak w moim serniku po dodaniu soku z limonki jest lżejsze, konsystencja bardziej przypomina ptasie mleczko; bezglutenowy. Piekłam w tortownicy o średnicy 21 cm.
Przygotowanie zajmuje 5 minut🙂
750 g serka typu Philadelfia
5 jajek
150 g cukru drobnego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
400 g śmietanki gęstej 36 %
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z jednej limonki
otarta skórka z 1,5 dobrze wyszorowanej llimonki
Serki wymieszaj robotem. Dodaj cukry. Następnie jajka, śmietankę, sok i skórkę z limonki. Na końcu mąkę. Mieszaj robotem do połączenia się składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, góra dół. Piecz 50 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Wstaw do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem wyjmij z lodówki na trochę, dobrze smakuje jak nabierze temperatury pokojowej. Można oprószyć cukrem pudrem.
KOMENTARZE (1)