Latem posiłki są proste i pyszne. Jak ta francuska tarta rustykalna. Z musztardą i pomidorami pachnącymi słońcem. W ubiegłym sezonie była wersja jeszcze prostsza, bo na gotowym cieście francuskim, musztardę mieszałam z serem kozim. Tym razem ciasto zrobimy sami, musztardy nie będziemy niczym przełamywać.
Spód:
170 g mąki pszennej typ 480
75 g g mąki krupczatka
1 jajko
135 g zimnego pokrojonego masła
3 szczypty soli
400 -450 g pomidorków mniejszych, u mnie były to malinowe Tatami
świeży tymianek 2-3 gałązki
8 kulek małej mozarelli
pełna łyżka musztardy Dijon
sól morska
oliwa z oliwek
jajko do posmarowania brzegów
Składniki na spód łączymy i w formie spłaszczonego placka owiniętego folią spożywczą chłodzimy w lodówce ok 40 minut. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy na placek o średnicy ok 30 cm. Przekładamy na blachę z piekarnika. Zostawiamy wolny brzeg (może być nawet węższy niż u mnie na filmiku) i środek smarujemy musztardą. Na musztardzie układamy pokrojone pomidorki.
Zawijamy wolne brzegi i smarujemy je rozmieszanym jajkiem. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach do momentu kiedy brzegi będą złote. 15 minut przed końcem układamy na pomidorkach kulki mozarelli. Po wyjęciu posypujemy świeżymi ziołami, solą morską. Skrapiamy oliwą. Smakujemy!
KOMENTARZE (0)