Rustykalna tarta z musztardą i pomidorami

28 . 07 . 2024

 

Latem posiłki są proste i pyszne. Jak ta francuska tarta rustykalna. Z musztardą i pomidorami pachnącymi słońcem. W ubiegłym sezonie była wersja jeszcze prostsza, bo na gotowym cieście francuskim, musztardę mieszałam z serem kozim. Tym razem ciasto zrobimy sami, musztardy nie będziemy niczym przełamywać. 

Spód:
170 g mąki pszennej typ 480
75 g g mąki krupczatka
1 jajko
135 g zimnego pokrojonego masła 
3 szczypty soli

400 -450 g pomidorków mniejszych, u mnie były to malinowe Tatami
świeży tymianek 2-3 gałązki
8 kulek małej mozarelli
pełna łyżka musztardy Dijon
sól morska
oliwa z oliwek
jajko do posmarowania brzegów

Składniki na spód łączymy i w formie spłaszczonego placka owiniętego folią spożywczą chłodzimy w lodówce ok 40 minut. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy na placek o średnicy ok 30 cm. Przekładamy na blachę z piekarnika. Zostawiamy wolny brzeg (może być nawet węższy niż u mnie na filmiku) i środek smarujemy musztardą. Na musztardzie układamy pokrojone pomidorki. 
Zawijamy wolne brzegi i smarujemy je rozmieszanym jajkiem. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach do momentu kiedy brzegi będą złote. 15 minut przed końcem układamy na pomidorkach kulki mozarelli. Po wyjęciu posypujemy świeżymi ziołami, solą morską. Skrapiamy oliwą. Smakujemy!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ