Rustykalna tarta z morelami

19 . 06 . 2020
Mąka żytnia. Morele. Zmielone migdały. Rozmaryn. Miłe połączenie:). Oto tarta rustykalna, inaczej zwana galette. Do wykonania spodu potrzebne będzie: 120 g mąki żytniej, 90 g mąki razowej z pełnego przemiału, 140 g masła, 70 g cukru, jajko. Zagniatamy szybko ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie, wałkujemy na papierze do pieczenia starając się uzyskać kształt koła. Środek delikatnie smarujemy masłem, posypujemy zmielonymi migdałami (2 łyżki), ukladamy pokorojone morele (15 sztuk), zostawiając wolne brzegi. Posypujemy jeszcze raz migdałami (1 łyżka) oraz posiekanym rozmarynem (2 gałązki). Zawijamy wolne brzegi na morele i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Jeśli morele są kwaśne, można przed upieczeniem posypać je ciemnym cukrem lub po upieczeniu cukrem pudrem.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ