Risotto z groszkiem, miętą i otartą skórką z cytryny

21 . 06 . 2020
Wczoraj na obiad przygotowałam risotto ze świeżo łuskanym groszkiem, otartą skórką z cytryny oraz z listkami mięty. Zapachniało latem... Risotto robimy klasycznie (przepis pod zdjęciem z risotto cukiniowym) z dwoma małymi wyjątkami. Kiedy smażymy szalotkę i czosnek dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i 2-3 listki mięty. Resztę skórki i mięty dodajemy pod koniec mieszania, razem z groszkiem. Zupełnie na samym końcu dodajemy natomiast, zamiast masła, 1-2 łyżki kremowego serka typu Philadelfia. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujemy: 400 g ryżu do risotto, 500 g groszku w łupinkach, otarta skórka z 2 dużych cytryn, 10 listków mięty, masło, oliwa z oliwek, szalotka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, parmezan, 3/4 szklanki białego wina, 2 litry bulionu warzywnego.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ