𝐿𝑒𝓉𝓃𝒾𝑒 𝓇𝒶𝓋𝒾𝑜𝓁𝒾 𝓏 𝓀𝓊𝓇𝓀𝒶𝓂𝒾, 𝓀𝑜𝓏𝒾𝓂 𝓈𝑒𝓇𝑒𝓂 𝒾 𝓉𝓎𝓂𝒾𝒶𝓃𝓀𝒾𝑒𝓂
polecam na letnią kolację. Może się skusisz?
Farsz: ok 300g umytych, oczyszczonych i pokrojonych kurek, 130g serka koziego twarogowego, 1 pokrojona mała cebulka, pokrojony ząbek czosnku, listki z dwóch gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz. Zaczynamy od zeszklenia na oliwie z oliwek pokrojonej cebulki i pokrojonego ząbku czosnku, dodajemy kurki, dusimy parę minut. Na koniec dodajemy serek kozi i tymianek, doprawiamy.
W między czasie, odkładamy parę malutkich uduszonych kurek do dekoracji dania przed podaniem.
Ciasto: 300 g mąki, 3 duże jajka, 30 ml oliwy, szczypta soli. Zagniatamy i wyrabiamy ręcznie lub w mikserze, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy na 30 minut. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Jedną część ciasta rozwałkujemy cienko na prostokąt wałkiem lub maszynką do makaronu. Nakładamy łyżeczką farsz w kilku miejscach, lekko go spłaszczając. Przykrywamy drugim prostokątem rozwałkowanego ciasta. Lekko dociskamy. Wycinamy radełkiem kształty ravioli. Czynności powtarzamy z kolejnymi dwoma porcjami ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie, im cieńsze ciasto tym szybciej pierożki ugotują się po wypłynięciu. Można użyć specjalnej formy do ravioli, moja forma niestety nie chciała ze mną współpracować, więc chwilowo od siebie odpoczywamy🙃
Po ugotowaniu, ravioli polewamy odrobiną stopionego masła, dekorujemy paroma malutkimi kurkami oraz gałązkami świeżego tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą morską.
Przepis na ciasto pochodzi z książki „Makarony, wielka księga kucharska”
KOMENTARZE (0)