Ravioli dyniowe

02 . 10 . 2021
𝒟𝓎𝓃𝒾𝑜𝓌𝑜 będzie u mnie przez najbliższy czas na profilu, a więc wielbiciele dyni powinni być zadowoleni🤍 Mam nadzieję, że Tacy tu zaglądają🙂 Zaczynam od przepisu na pyszne ravioli. Przepis jest dla mocno wygłodniałej rodziny pięcioosobowej🙂 Ciasto: 500 g mąki, 5 jajek, 50 ml oliwy, szczyptę soli łączymy i wyrabiamy robotem lub ręcznie; odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na 6 części. Każdą cześć wałkujemy ręcznie lub maszynką. Małą łyżeczką kładziemy farsz w paru miejscach na cieście, przykrywamy drugim płatem ciasta i wykrawamy radełkiem pierożki. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Po wypłynięciu, po 1-2 minutach wyławiamy. Farsz: dynię piżmową kroimy na pół, smarujemy wierzch oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości w 180 stopniach. Następnie, obieramy, usuwamy pestki, wydrążamy uoieczony miąższ. U mnie wyszło ok 600 g upieczonej dyni. Przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 250 g ricotty, sól, pieprz i duużo świeżo startej gałki muszkatołowej do smaku. Dokładnie mieszamy. Kawałek masła wkładamy do rondelka. Po zagotowaniu i spienienieniu, kiedy poczujemy orzechowy aromat, polewamy nasze ravioli. Posypujemy kawałkami orzechów włoskich lub pecan oraz gałązkami tymianku. Przepis na ciasto na ravioli pochodzi z książki Makarony, Wielka Księga Kucharska.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ