Czosnek niedźwiedzi posiadający wiele cennych właściwości, na który sezon trwa krótko, można dodać z powodzeniem do purée na wiosenny prościutki do wykonania obiad. Zazwyczaj przygotowuję purée z dodatkiem musztardy Dijon, ale to z czosnkiem również nam bardzo smakowało. Polecamy i dziękuję francuskim mistrzom za inspirację.
Aby przygotować purée z czosnkiem niedźwiedzim na wiosenny obiad potrzebujesz:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 70 g masła miękkiego
- 70 g ciepłego mleka
- sól
- listki czosnku niedźwiedziego, u mnie w doniczce było ok 15 listków różnej wielkości
Ziemniaki obrałam, przekroiłam, opłukałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgniotłam dokładnie tłuczkiem i odparowałam. Jeśli występują małe kawałki ziemniaków, a zależy nam na idealnej aksamitnej konsystencji można przetrzeć masę przez sito, tak by pozbyć się kawałków.
W między czasie do miękkiego masła dodałam listki czosnku. Można to połączyć za pomocą urządzenia, można posiekać i wymieszać z masłem. Do ziemniaków dodałam masło z czosnkiem i mleko. Wymieszałam. Podałam z jajkiem sadzonym i pierwszymi polskimi szparagami. Już są!
KOMENTARZE (0)