Inspiracja na weekendowe śniadanie.
Bezglutenowe kasztanowe placuszki.
Wolisz polane ulubionym miodem i posypane kawałkami uprażonych ciepłych orzechów czy posmarowane figową konfiturą lub z ćwiartkami świeżych fig?
Do ich przygotowania potrzebujesz: (na ok 40 niedużych sztuk)
- 260 g mąki kasztanowej
- 240 g mleka
- 3 nieduże jajka
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g roztopionego masła
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
Roztapiamy masło. Po chwilii dodajemy cukier, wanilię i żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy mleko, a potem mąkę i proszek. Mąkę należy przesiać, grudki rozcieramy w palcach i przesiewamy. Na samym końcu łopatką należy wmieszać ubite białka ze szczyptą soli. Odstawiamy na bok.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy na oliwie z obydwu stron nabierając pół łyżki ciasta i wylewając na patelnię. Placki przed podaniem chwilkę powinny chwilkę odpocząć.
KOMENTARZE (0)