Placki kasztanowe

30 . 09 . 2023

Inspiracja na weekendowe śniadanie. 


Bezglutenowe kasztanowe placuszki. 


Wolisz polane ulubionym miodem i posypane kawałkami uprażonych ciepłych orzechów czy posmarowane figową konfiturą lub z  ćwiartkami świeżych fig?

Do ich przygotowania potrzebujesz: (na ok 40 niedużych sztuk)


- 260 g mąki kasztanowej

- 240 g mleka

- 3 nieduże jajka

- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego

- łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 50 g roztopionego masła

- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

- oliwa z oliwek

- szczypta soli


Roztapiamy masło. Po chwilii dodajemy cukier, wanilię i żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy mleko, a potem  mąkę i proszek. Mąkę należy przesiać, grudki rozcieramy w palcach i przesiewamy. Na samym końcu łopatką należy wmieszać ubite białka ze szczyptą soli. Odstawiamy na bok.


Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy na oliwie z obydwu stron nabierając pół łyżki ciasta i wylewając na patelnię. Placki przed podaniem chwilkę  powinny chwilkę odpocząć. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ