A może by tak pierogi na obiad w weekend czerwcowy?
I wcale nie z truskawkami🙂 Połączenie sypkiej kaszy gryczanej, zeszklonej cebulki, listków szpinaku i fety smakuje bardzo dobrze😋
Z podanych ilości wyszło mi 37 sztuk niedużych pierogów.
Farsz:
Duża cebula cukrowa
300 g szpinaku baby
Torebka ugotowanej kaszy gryczanej
200 g sera feta
Oliwa z oliwek/olej
Sól,pieprz
Ciasto:
480 g mąki
120 g wody
Łyżka masła, taka porządna🙂
szczypta soli
sól do osolenia wody
Ugotuj w osolonej wodzie kaszę gryczaną.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Dodaj listki szpinaku- można porwać/pokroić na mniejsze części. Kiedy szpinak zmniejszy swą objętość odparuj wodę/odlej na większej mocy palnika. Mieszając dodaj ugotowaną kaszę gryczaną na sypko (ważne by jej nie rozgotować) oraz ser feta. Dopraw solą i pieprzem - uwaga feta jest słona. Wszystkie składniki farszu połącz i odstaw.
W gorącej wodzie rozpuść masło. Wymieszaj z mąką i zagnieć ciasto. Włóż do torebki foliowej na ok 20 minut. Po tym czasie powinno mieć konsystencję plasteliny. Podziel ciasto na parę kawałków. Trzymaj pod przykryciem.
Wałkuj cienko i wykrawaj okręgi - u mnie mają 8 cm średnicy. Na każdy okręg wykładaj farsz. Dokładnie zlepiaj. I odkładaj na omączony blat przykrywając ściereczką by nie obeschły. Pierogi wrzucaj do gotującej i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze ok 2 minuty i wyławiaj. Pierogi układaj na talerzu posmarowanym cieniutko olejem.
Jakie ciasto na pierogi przygotowujecie zazwyczaj?
Z jajkiem czy bez?
U mnie w domu rodzinnym robi się zawsze z jakiem i mi takie ciasto również smakuje. Ale podobno nie powinno się go dodawać gdyż ciasto wychodzi twardsze. Jajko tak, ale do ciasta na ravioli. A niektórzy używają tylko mąki, soli i wody do przygotowania pierogowego ciasta.Takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Ale wszystko przede mną🙂
KOMENTARZE (0)