Pierniczki

24 . 12 . 2024

Pierniczki last minute.
W tamtym roku piekłam z innego przepisu. W tym wróciłam do tej receptury, z której korzystałam od lat. Polecam. 
Podaję też przepis na cytrynowy lukier- bo z takim pierniczki smakują, w mojej ocenie, najlepiej🙂

Piękny to był moment kiedy usiedliśmy sobie razem♥️ przy stole i wspólnie ozdobiliśmy pierniki. Studenci mają już swoje ważne sprawy, coraz trudniej zebrać nas wszystkich razem…dlatego cieszę się, że udało się podtrzymać naszą rodzinną tradycję i tego Wam również życzę🤍

1 kg mąki pszennej
300 g masła
250 g cukru
250 g płynnego miodu
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
3 żółtka
3 łyżki słodkiej śmietany - u mnie gęsta 36 %

Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao podgrzewamy w rondelku, do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i dodajemy do masy. Następnie dodajemy żółtka i wymieszaną mąkę z proszkiem. Zagniatamy. Łączymy ze śmietaną. Chłodzimy w lodówce ok godziny. Następnie wałkujemy na podsypanym blacie i wykrawamy pierniczki. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach, góra dół ok 10 minut. Jeśli zrobimy cieniutkie to pieką się szybciej. Mi generalnie każda kolejna blacha piecze się szybciej😂

Lukier cytrynowy
250 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
sok z jednej niedużej cytryny

Do cukru pudru dodajemy wrzątek, mieszamy, a następnie łyżeczka po łyżeczce sok z cytryny, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Nie powinien być za gęsty. Generalnie cukier łączymy z płynami - wtedy łatwiej bez problemów po drodze, uzyskać jest dobrą konsystencję lukru. 
Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka. Po zastygnięciu chowamy do puszki. Z tej porcji składników wychodzi ich naprawdę sporo. Można zrobić z połowy porcji, jeśli potrzebujecie mniej. 

Miłych przygotowań🤍🌲

Przepis na ciasto pierniczkowe: www.domowe-wypieki.pl

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ