Pieczony sandacz z fenkułem, pomidorkami koktajlowymi na cytrynowym pęczotto

01 . 02 . 2022

Dzień dobry🤍

Przepis na pieczonego sandacza z fenkułem i pomidorkami koktajlowymi na cytrynowym pęczotto w ramach inspiracji obiadowych, zostawiam poniżej i na stronie. Porcja dla 2-3 osób. Filet z sandacza natarłam dokładnie solą, skropiłam cytryną i obłożyłam plasterkami cytryny i czosnku. Włożyłam na 1,5 godziny do lodówki. Jeden pokrojony w piórka koper włoski poddusiłam na maśle klarowanym. Rybę piekłam ok 25 minut w 180 stopniach w folii aluminiowej, pod koniec pieczenia położyłam na filecie podduszony koper włoski wraz z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi (3-4 sztuki). Na łyżeczce masła klarowanego oraz łyżeczce oliwy usmażyłam pokrojoną szalotkę wraz pokrojonym ząbkiem czosnku. Wsypałam 200 g pęczaku, który przez chwilę mieszałam. Następnie podlewałam go gorącym bulionem warzywnym (4-5 szklanek) ciągle mieszając. W między czasie dodawałam etapami sok z połówki cytryny (i tu kwestia gustu, ale też lepiej dodawać ostrożnie i smakować- tak by nie przesadzić, pęczotto ma mieć delikatny cytrynowy posmak, a nie być kwaśne). Pod koniec, kiedy ziarenka kaszy zmiękły, dodałam troszkę otartej skórki z cytryny i doprawiłam solą i pieprzem. Filet z sandacza położyłam na cytrynowym pęczotto. Posypałam delikatnie świeżymi ziołami. Dobrego tygodnia🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ