Maj. Na stole pachnące konwalie. Na talerzu obiado-kolacja. Jeśli lubisz białe szparagi i delikatne smaki to ta propozycja jest dla Ciebie.
Do jej przygotowania potrzebne będą:
2 pęczki białych szparagów
250-300 g makaronu penne
2 posiekane szalotki
1 posiekany ząbek czosnku
2-3 łyżki śmietany 22 %
2-3 łyżki wody, w której gotujesz makaron
gałązki świeżego cytrynowego tymianku
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
cienkie płatki parmezanu
Do tego dania wybierz chude szparagi. Łodyżki szparagów dokładnie obierz. Odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój łodyżki na małe kawałki ok 1 cm, główki zostaw w całości. Ugotuj w osolonej wodzie, zaczynając od łodyżek, po 2 minutach wrzuć główki. Szparagi mają być chrupkie, nierozgotowane. Odcedź. Na oliwie z oliwek zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj ugotowane szparagi, śmietanę, a następnie wodę z gotującego się makaronu. Tak, by sos zrobił się bardziej rzadki i mógł oblepić makaron. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedź i od razu przełóż do sosu. Posyp świeżym tymiankiem i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na talerze. Na wierzch połóż cieniutkie płatki parmezanu. Danie dobrze się komponuje ze schłodzonym, wytrawnym białym winem.
WSKAZÓWKA:
Tymianek cytrynowy możesz zastąpić zwykłym tymiankiem, a do całości dodać trochę otartej skórki z ekologicznej cytryny. Przepis wstawiam na moją stronę www.mywhitecuisine.pl oraz do katalogu przepisów ze szparagami na profilu. Pysznego wieczoru🤍
KOMENTARZE (0)