Aby przygotować wiosenny szparagowy omlet z ziołami potrzebujesz: (porcja dla 2 osób)
- 4 jajka
- 5 zielonych szparagów
- 5-6 małych kuleczek mozarella
- świeże zioła wg uznania- u mnie akurat tymianek, majeranek, odrobina macierzanki
- sól, odrobina pieprzu
- oliwa z oliwek
Szparagi obrałam, odcięłam końcówki, pokroiłam na małe kawałeczki. Ugotowałam na chrupko w osolonej wodzie, zaczynając od łodyżek. W tym czasie ręcznie rózgą ubiłam jajka z odrobiną soli. Wylałam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwek z oliwy. Kiedy spód zaczął się ścinać wsypałam odcedzone szparagi, mozarellę, zioła. Smażyłam na niedużym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumienił omleta złożyłam na pół, po chwilii przewróciłam. Można podać z pomidorkami koktajlowymi i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Kto lubi używać świeżych ziół w kuchni tak jak ja? Macie swoich ulubieńców? Ja akurat nie używam dużo soli w kuchni, uważam, że zioła podkręcają fajnie smak potraw.
Pysznego dnia!
KOMENTARZE (0)