Omlet ze szparagami

30 . 04 . 2023

 Aby przygotować wiosenny szparagowy omlet z ziołami potrzebujesz: (porcja dla 2 osób)

- 4 jajka

- 5 zielonych szparagów

- 5-6 małych kuleczek mozarella

- świeże zioła wg uznania- u mnie akurat tymianek, majeranek, odrobina macierzanki

- sól, odrobina pieprzu

- oliwa z oliwek


Szparagi obrałam, odcięłam końcówki, pokroiłam na małe kawałeczki. Ugotowałam na chrupko w osolonej wodzie, zaczynając od łodyżek. W tym czasie ręcznie rózgą ubiłam jajka z odrobiną soli. Wylałam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwek z oliwy. Kiedy spód zaczął się ścinać wsypałam odcedzone szparagi, mozarellę, zioła. Smażyłam na niedużym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumienił omleta złożyłam na pół, po chwilii przewróciłam. Można podać z pomidorkami koktajlowymi i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Kto lubi używać świeżych ziół w kuchni tak jak ja? Macie swoich ulubieńców? Ja akurat nie używam dużo soli w kuchni, uważam, że zioła podkręcają fajnie smak potraw.

 Pysznego dnia! 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ