Sobotni lanczyk czyli galette bretonne complète!
Gryczane naleśniki z jajkiem sadzonym, plasterkiem szynki i startym serem gruyère. Przepis zostawiam poniżej. Na profilu są jeszcze inne wersje tych bretońskich naleśników : z porem i łosoiem, a także z kozim serem, orzechami i roszponką.
Kto chętny na taki lanczyk?
250 g mąmi gryczanej
500 g wody
1 jajko
sól
Tłuszcz do posmarowania patelni
Na każdego naleśnika:
Plasterek szynki
Jajko
2-3 łyżki startego gruyère
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie smażymy na posmarowanej tłuszczem patelni (masło klarowane, oliwa, olej do wyboru) cienkie naleśniki dobrze je przypiekając. Po odwróceniu naleśnika kładziemy plasterek wędliny na środku, na to wbijamy jajko, białko lekko rozmarowujemy wokół żółtka. Kiedy się zetnie posypujemy starym serem. Składamy naleśnika. Żółtko pozostaje płynne, a ser ma się roztopić. Posypujemy płatkami soli i szczypiorkiem.
Bon appétit🇫🇷
KOMENTARZE (0)