Mazurek obłędnie pistacjowy chrupiący! Nieeebo!
Jak zrobić ciasto na spód mazurka - wskazówki znajdziesz w poprzedniej rolce.
Poniżej przepis na nadzienie na 1 mazurka: (raz piekłam w blaszce owalnej o wymiarach 29/22 cm; drugi raz w okrągłej o średnicy 24 cm) i ta ilość jest dla jednej i drugiej wielkości odpowiednia.
- 300 g śmietanki kremówki 36 % gęstej (warunek konieczny)
- 180 g pasty pistacjowej z kawałkami orzechów
- 120 g białej czekolady w groszkach
- 60 g gotowego ciasta kataifi
- 100 g kremu z pistacji
Migdały, pistacje, króliczki z kruchego ciasta do ozdobienia mazurka
Ciasto kataifi mieszamy z kremem z pistacji. Choć na początku wydaje się to średnio możliwe, uda się. Odstawiamy.
Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Poza palnikiem, rozpuszczamy w niej czekoladę. A następnie dodajemy pastę pistacjową. Dokładnie mieszamy. Dno upieczonego mazurka smarujemy cienko masą. Na to wykładamy mieszankę ciasta kataifi z kremem pistacjowym, trzeba ją rozłożyć równomiernie po całości. Na to wykładamy resztę naszego nadzienia pistacjowo-śmietanowo-czekoladowego.
Wyrównujemy. Ozdabiamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed pokrojeniem wyjmujemy z lodówki na chwilkę.
Przechowujemy w lodówce. W sumie, to mazurek tak szybko znika, że nie ma co przechowywać😂
KOMENTARZE (0)