Najprostszy mazurek kajmakowy.
Składniki na rant jajo - długość 23 cm; szerokość 17 cm w najdłuższym i najszerszym miejscu.
20 g mąki migdałowej
80 g mąki krupczatka
110 mąki pszennej typ 480
70 g drobnego cukru
140 g masła pokrojonego
żółtko
(białko wykorzystamy częściowo do przyklejenia wałeczków)
Składniki zagniatamy, ręcznie lub robotem. W formie spłaszczonego jajka owiniętego folią wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na papierze do pieczenia lekko obsypanym mąką wałkujemy wałkiem oprószonym mąką ciasto. Chłodzimy 10 minut. Następnie wycinamy kształt jaja. Z resztek ciasta wycinamy kształty wielkanocne do ozdoby mazurka, a także formułujemy wałeczki, które umieszczamy naokoło rantu. Aby je przykleić smarujemy spód wałeczków rozmieszanym białkiem jajka.
Ciasta jest ciut więcej celowo by łatwiej się wałkowało etc - można zamrozić albo zrobić parę ciasteczek.
Nożem naokoło delikatnie oddzielamy wałeczki od rantu. Spód nakłuwamy delikatnie widelcem w paru miejscach. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut; mniejsze ozdoby wyjmujemy wcześniej po około 10 minutach ( ja przeciągnęłam🤪) Mazurek studzimy. Wyjmujemy z formy.
Gotowa masa kajmakowa z puszki 170 g
25 g masła miękkiego
Masę - szukaj tej o prostym składzie, bez dodatku oleju palmowego rozmieszaj z masłem tak by nie było grudek. Wylej na ostudzony spód. Pozostaw chwilę do zastygnięcia.
Ozdabiaj wedle życzenia. U mnie były to króliczki z ciasta, jajeczka, jadalna trawa dekoracyjna.
Wstaw do lodówki by zastygł. Przed podaniem chwilkę wcześniej wyjmij mazurka. Przechowuj w lodówce - chociaż w sumie jak spróbujesz to nie ma co przechowywać😂
KOMENTARZE (0)