Mazurek czekoladowo-pomarańczowy

13 . 04 . 2025

Moja druga propozycja mazurkowa na Wielkanoc.

Mazurek czekoladowo-pomarańczowy, z konfiturą pomarańczową, likierem pomarańczowym, skórką, migdałami i mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej. Powiem Wam, że warty grzechu🙂

Wylepiamy ciastem foremkę. Szczegóły jak zrobić dobry spód znajdziecie w poprzednich rolkach. 
Nadzienie na jednego mazurka, blaszka o wymiarach 36/11 cm.

- 2 pełne łyżki konfitury pomarańczowej
- 300 g śmietanki 36 % gestej (warunek konieczny)
- 65 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki (w zależności od preferencji) likieru pomarańczowego
- blanszowane migdały i 3 łyżki domowej skórki pomarańczowej

Śmietankę podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczamy w niej czekoladę poza palnikiem. Wlewamy likier - 3 łyżki jest wyczuwalne podczas konsumpcji; z dwoma jest delikatniej.
Wylewamy masę na konfiturę. Wyrównujemy. Ozdabiamy. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Wyjmujemy na chwilę przed konsumpcją.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ