Makaron ze szparagami. Najprostszy.

13 . 05 . 2024

Makaron ze szparagami. Dziś kolacja po włosku.

Pęczek szparagów zielonych
duży ząbek czosnku
3 łyżki startego grana padano albo parmezanu
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
200 g ulubionego makaronu- u mnie penne

Szparagi obierz, odetnij końcówki. Pokrój na małe kawałki łodyżki. Główki odetnij i przekrój na pół.
Czosnek obierz, przekrój na pół.
Wstaw garnek z osoloną wodą na makaron. 
Dno drugiego garnka natrzyj połówkami czosnku. Wlej oliwę, czosnek zostaw na dnie. Dodaj kawałki łodyżek. Przesmaż 1-2 minuty. Zalej wodą wrzącą z garnka nr 2. Tak by woda jedynie przykryła szparagi. Gotuj 2 minuty. Dodaj główki, które gotują się szybciej. Następnie, kiedy szparagi będą już miękkie, ale jednocześnie pozostaną chrupkie, dodaj ugotowany makaron al dente i starty ser. Chwilę podgrzewaj ciągle mieszając, tak by ser roztopił się i połączył z zielonym wywarem tworząc sos. Podawaj natychmiast. 

Smacznego!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ