Dzie艅 dobry馃 Zgodnie z obietnic膮 zostawiam przepis na jedne z moich ulubionych francuskich wypiek贸w - magdalenki cytrynowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej biblii cukiernictwa- Szko艂a Cukiernictwa - Le Cordon Bleu. Receptur臋 wzbogaci艂am jedynie 2 艂y偶kami soku z cytryny oraz otart膮 sk贸rk膮 z 1/4 cytryny, nie doda艂am tak偶e wanilii. Przepis jest na 12 du偶ych magdalenek.
2 ma艂e jajka
65 cukru
20 g miodu
30 ml mleka
100 g m膮ki
艂y偶eczka proszku do pieczenia
100 g stopionego mas艂a
M膮ka i mas艂o do posypania formy
Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mi贸d. Wlewamy po艂ow臋 mleka. M膮k臋 wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do ca艂o艣ci. Wlewamy drug膮 cz臋艣膰 mleka oraz sok i sk贸rk臋 z cytryny. Mieszamy bardzo dok艂adnie. Wlewamy stopione mas艂o. Mieszamy i wk艂adamy do lod贸wki na 30 minut. Blaszk臋 wysmarowan膮 mas艂em i opr贸szon膮 m膮k膮 nape艂niamy ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy blaszk臋 i obni偶amy temperatur臋 do 160 stopni. Pieczemy ok 10-15 minut do przyrumienienia. Przed wyj臋ciem z piekarnika w magdalenk臋 wbijamy n贸偶, je艣li jest po wyj臋ciu czysty to znaczy, 偶e magdalenka jest upieczona. Ciasteczka wyjmujemy od razu z formy. Dobrego weekendu馃
KOMENTARZE (0)