Magdalenki

03 . 02 . 2021
Madeleines. Upiekłyśmy z Nelą. Córeczka spróbowała i powiedziała: wiesz mamo, chciałabym żyć w magdalenkowym świecie, gdzie wszystko byłoby z tych ciasteczek🤍. I to jest chyba najlepsza rekomendacja, by je przygotować. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony www.cuisinejournaldefemmes.fr. Przed przystąpieniem do prac, należy zaopatrzyć się w specjalną blaszkę do wypieków magdalenek. Z przepisu wychodzi 22 ciasteczka wielkości, jak na zdjęciu. Zaczynamy od rozpuszczenia 120 g masła. Następnie ubijamy mikserem do białości dwa duże jajka ze 150 g cukru, pod koniec dodajemy 1,5 łyżeczki pasty waniliowej. Do ubitych jajek wlewamy powoli rozpuszczone i przestudzone masło oraz wsypujemy, również powoli, 150 g mąki z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Mieszamy już ręcznie. Przelewamy do foremek (wypełniamy ciastem 2/3 formy, jeśli foremka nie jest silikonowa, należy ją dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą) i pieczemy w 170 stopniach do wyrośnięcia i złotego koloru. Zamiast magdalenek waniliowych można przygotować magdalenki cytrynowe. Wtedy zamiast wanilii dodajemy otartą skórkę z cytryny.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ