Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

05 . 04 . 2025

Propozycja obiadu z francuskim twistem. 

Lubicie takie dania? Proste, a jednocześnie połączenie w sosie francuskiej śmietany, musztardy i białego wina smakuje wybornie. Ja jestem zdecydowanie na tak, dlatego Wam je polecam! 


Do przygotowania tego obiadu potrzebujesz:


- 3 szalotki

- 1 mały ząbek czosnku

- 12 niedużych pieczarek

- oliwa z oliwek, masło klarowane 

- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

- 3 połówki niedużych piersi z kurczaka (można na noc  natrzeć je solą i  włożyć pokrojone na nieduże kawałki do jogurtu  naturalnego, by mięso zmiękło)

- 220 g crème fraiche czyli francuskiej gęstej, kremowej śmietany 35 % 

- 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy - u mnie to najczęściej Dijon lub moutarde à l’ancienne

- sól, pieprz


Na oliwie z oliwek podsmażyłam szalotki i czosnek. Dodałam drobno pokrojone mięso i dobrze je podsmażyłam. Następnie wrzuciłam pokrojone pieczarki. Doprawiłam solą i pieprzem. 

Dodałam musztardę i wlałam wino. Jak odparowało dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze całość na niewielkim ogniu, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas ok 20 minut. 

Danie najlepiej podawać z sałatą z winegretem. Ziemniaki z wody, purée czy ryż idealnie tu pasują.

Bon appétit!🇫🇷


Na podstawie przepisu z www.cuisineaz.com

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ