Propozycja obiadu z francuskim twistem.
Lubicie takie dania? Proste, a jednocześnie połączenie w sosie francuskiej śmietany, musztardy i białego wina smakuje wybornie. Ja jestem zdecydowanie na tak, dlatego Wam je polecam!
Do przygotowania tego obiadu potrzebujesz:
- 3 szalotki
- 1 mały ząbek czosnku
- 12 niedużych pieczarek
- oliwa z oliwek, masło klarowane
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 połówki niedużych piersi z kurczaka (można na noc natrzeć je solą i włożyć pokrojone na nieduże kawałki do jogurtu naturalnego, by mięso zmiękło)
- 220 g crème fraiche czyli francuskiej gęstej, kremowej śmietany 35 %
- 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy - u mnie to najczęściej Dijon lub moutarde à l’ancienne
- sól, pieprz
Na oliwie z oliwek podsmażyłam szalotki i czosnek. Dodałam drobno pokrojone mięso i dobrze je podsmażyłam. Następnie wrzuciłam pokrojone pieczarki. Doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam musztardę i wlałam wino. Jak odparowało dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze całość na niewielkim ogniu, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas ok 20 minut.
Danie najlepiej podawać z sałatą z winegretem. Ziemniaki z wody, purée czy ryż idealnie tu pasują.
Bon appétit!🇫🇷
Na podstawie przepisu z www.cuisineaz.com
KOMENTARZE (0)