Po urodzinowych tortach, a przed Wielkanocą należy trochę zmienić menu🙂
Do przygotowania zupy kremu potrzebujesz następujące składniki:
- 500 g świeżego zielonego groszku
- 3 nieduże ziemniaki o łącznej wadze 130 g
- mała cebulka cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodyżki z listkami mięty
- otarta skórka z 3/4 średniej wielkości cytryny
- ok 850 ml świeżego bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Bulion:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- sól
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 3-4 ziela angielskie
- 3-4 listki laurowe
- 1 litr wody
Wszystkie składniki na bulion, gotujemy do momentu miękkości warzyw na niewielkim ogniu. Odcedzamy. Następnie, szklimy cebulkę, czosnek, dodajemy skórkę z cytryny, miętę oraz na końcu pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilkę smażymy mieszając. Zalewamy bulionem. Gotujemy prawie do miękkości ziemniaków, wsypujemy groszek. Kiedy zmięknie, całość blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z listkiem mięty lub ulubionymi pestkami albo z grzankami. Smacznego.
KOMENTARZE (0)