Krem z suszonych grzyb贸w

21 . 12 . 2022

Dzie艅 dobry馃

Dzi艣 kr贸tko i na temat馃檪

Przepis na krem z suszonych grzyb贸w poni偶ej:

- 1,7- 2 l bulionu z warzyw

- 100 g suszonych grzyb贸w

- 2 pokrojone szalotki i jeden z膮bek czosnku

- 1,5 ma艂ej pietruszki (z bulionu)

- 2 ma艂e marchewki (z bulionu)

- 4 ma艂e ziemniaczki

- 1-2 艂y偶ki 艣mietany krem贸wki

- 艂y偶ka mas艂a klarowanego

Plus dodatki wg uznania, u mnie natka pietruszki i ugotowany kuskus per艂owy

Na noc suszone grzyby zala艂am ok 800 ml bulionu- tak by bulion pokry艂 grzyby. Nast臋pnego dnia na ma艣le klarowanym zeszkli艂am szalotk臋 i czosnek, doda艂am pokrojone i odcedzone grzyby, pokrojone ziemniaki. Chwil臋 sma偶y艂am ci膮gle mieszaj膮c. Ca艂o艣膰 prze艂o偶y艂am do rondelka i zala艂am bulionem ok 900 ml. Na ma艂ym ogniu gotowa艂am do mi臋kko艣ci. Pod koniec doda艂am ugotowane marchewki i pietruszki z bulionu. Zblendowa艂am. Nast臋pnie, doda艂am 2 艂y偶ki 艣mietany krem贸wki po zahartowaniu, doprawi艂am sol膮 i pieprzem. Zupa wychodzi g臋sta- mo偶na doda膰 wi臋cej bulionu je艣li woli uzyska膰 si臋 konsystencj臋 rzadsz膮. Proponuj臋 poda膰 zup臋 obficie posypan膮 natk膮 pietruszki oraz z ugotowanym kuskusem per艂owym.

Dobrej niedzieli馃 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ