Dzie艅 dobry馃
Dzi艣 kr贸tko i na temat馃檪
Przepis na krem z suszonych grzyb贸w poni偶ej:
- 1,7- 2 l bulionu z warzyw
- 100 g suszonych grzyb贸w
- 2 pokrojone szalotki i jeden z膮bek czosnku
- 1,5 ma艂ej pietruszki (z bulionu)
- 2 ma艂e marchewki (z bulionu)
- 4 ma艂e ziemniaczki
- 1-2 艂y偶ki 艣mietany krem贸wki
- 艂y偶ka mas艂a klarowanego
Plus dodatki wg uznania, u mnie natka pietruszki i ugotowany kuskus per艂owy
Na noc suszone grzyby zala艂am ok 800 ml bulionu- tak by bulion pokry艂 grzyby. Nast臋pnego dnia na ma艣le klarowanym zeszkli艂am szalotk臋 i czosnek, doda艂am pokrojone i odcedzone grzyby, pokrojone ziemniaki. Chwil臋 sma偶y艂am ci膮gle mieszaj膮c. Ca艂o艣膰 prze艂o偶y艂am do rondelka i zala艂am bulionem ok 900 ml. Na ma艂ym ogniu gotowa艂am do mi臋kko艣ci. Pod koniec doda艂am ugotowane marchewki i pietruszki z bulionu. Zblendowa艂am. Nast臋pnie, doda艂am 2 艂y偶ki 艣mietany krem贸wki po zahartowaniu, doprawi艂am sol膮 i pieprzem. Zupa wychodzi g臋sta- mo偶na doda膰 wi臋cej bulionu je艣li woli uzyska膰 si臋 konsystencj臋 rzadsz膮. Proponuj臋 poda膰 zup臋 obficie posypan膮 natk膮 pietruszki oraz z ugotowanym kuskusem per艂owym.
Dobrej niedzieli馃
KOMENTARZE (0)