Aksamitny krem z białych warzyw z ptysiem to moja propozycja zupy na świąteczny obiad.
Krem:
- 1,3 l leciutkiego warzywnego bulionu- tak by smak nie zdominował zupy
- 1 mały kalafior
- por - biała część
- duża pietruszka
- duża biała cebula
- 4 średnie wielkości
- masło do podsmażenia warzyw
- sól, pieprz
- łyżka śmietany 36 %
Warzywa obieramy kroimy na małe kawałki; wszystkie oprócz ziemniaków podsmażamy chwilę na 2-3 łyżkach masła (warunek konieczny) Po chwilii dodajemy bulion (tak by przykrył warzywa; resztę zostawiamy) i pokrojone ziemniaki. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Blendujemy. Przyprawiamy. Gdyby konsystencja była za gęsta, dodajemy partiami bulion, by uzyskać tę idealną. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany hartując.
Taki krem spokojnie można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Ptysie:
150 g wody
150 g mleka
120 g masła
4 g soli
2 g cukru
180 g przesianej mąki pszennej
240 g jajek
Wodę, mleko, pokrojone masło, sól zagotowujemy. Poza palnikiem dodajemy mąkę. Mieszamy. Suszymy chwilę ciasto na małej mocy palnika. Następnie przekładamy do miski i studzimy chwilę. Dodajemy rozmieszane jajka bardzo powoli! mieszając. Dodajemy do masy Przekładamy do rękawa i wyciskamy na matę. Pieczemy w 160 stopniach około 35 minut.
Dokładna instrukcja jak ciasto powinno się zachowywać znajduje się na mojej stronie pod hasłem eklerki.
Przepis na ciasto parzone pochodzi z warsztatów w mej ulubionej paryskiej szkole Le Cordon Bleu.
Miłego weekendu!
KOMENTARZE (0)