Kaczka w pomarańczowym sosie z jabłkami

14 . 12 . 2024

Pomarańczowa kaczka z jabłkiem 


Kaczka
-4 piersi kacze ze skórką
- sól, pieprz, majeranek
- 1 l soku pomarańczowego
- 2-3 jabłka

Skórkę nacinamy i nacieramy przyprawami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej i suchej patelni smażymy mięso skórką do dołu. Musi się zarumienić. A tłuszcz musi się wytapiać. Odwracamy na drugą stronę na 2 minuty. Zalewamy 1/2 soku. I zmniejszamy ogień. Dusimy 20-30 minut odwracając i zalewając reaztą soku na małej mocy palnika.
Pod koniec dodajemy pokrojone jabłka. Podajemy z puree/podsmażonymi kopytkami i buraczkami z miodem i imbirem.


przepis pochodzi z książki Marty Gessler „Kuchnia Marty. Kolory smaków”

KOMENTARZE (1)

Jan
07.01.2025 22:29:14

Nie możecie tego nie spróbować, obłedne danie, kaczka rozpływała sie w ustach a sos JEST idelanym dopełnieniem. Nie starczy mi miejsca w sekcji komentarza aby opisać co czułem jedząc to danie. Smaczengo;)

Zobacz odpowiedzi (0) / odpowiedz

Odpowiedz

ZOSTAW KOMENTARZ