Pomarańczowa kaczka z jabłkiem
Kaczka
-4 piersi kacze ze skórką
- sól, pieprz, majeranek
- 1 l soku pomarańczowego
- 2-3 jabłka
Skórkę nacinamy i nacieramy przyprawami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej i suchej patelni smażymy mięso skórką do dołu. Musi się zarumienić. A tłuszcz musi się wytapiać. Odwracamy na drugą stronę na 2 minuty. Zalewamy 1/2 soku. I zmniejszamy ogień. Dusimy 20-30 minut odwracając i zalewając reaztą soku na małej mocy palnika.
Pod koniec dodajemy pokrojone jabłka. Podajemy z puree/podsmażonymi kopytkami i buraczkami z miodem i imbirem.
przepis pochodzi z książki Marty Gessler „Kuchnia Marty. Kolory smaków”
KOMENTARZE (1)