Do jej przygotowania użyłam (porcje na dużą ilość zupy)
- małą czerwoną cebulę
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 220 g ciecierzycy w zalewie ze słoika
- 200 g soczewicy zielonej
- 300 g mrożonej włoszczyzny w paskach
- 250 g ziemniaków
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1,5 l wody
oraz
- sól morską
- pieprz
- ziele angielskie szt 2
- listek laurowy szt 2
- curry 1/2 łyżeczki
- imbir 1/2 łyżeczki
- ostra paprykę 1/3 łyżeczki
- odrobinę cynamonu
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
Na dnie dużego garnka, na oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę i czosnek.
Wlałam wodę. Po zagotowaniu dodałam opłukane ziarenka soczewicy. Wrzuciłam listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli morskiej. Gotowałam 6 minut. Następnie dodałam drobno pokrojone ziemniaki. Gotowałam kolejne 6 minut. Wrzuciłam włoszczyznę. Wszystko gotowałam do miękkości ziemniaków i soczewicy. Wlałam passatę. Dodałam odsączoną ciecierzycę. I doprawiłam przyprawami. Ja dodałam tych przypraw drugie tyle co w przepisie- ale zupa wtedy jest dość ostra. Dla tych wolących delikatniejsze smaki zalecam pozostać przy mniejszych ilościach przypraw. Doprawiłam solą i pieprzem oraz posypałam świeżą kolendrą. Smacznego😋
KOMENTARZE (0)