Domowe. Z dużą ilością kruszonki, wanilii Bourbon i serca. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk. Przepis na moje jagodzianki 2024 poniżej:
Zaczyn:
6 łyżek lekko ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
łyżka mąki typ 550
łyżka cukru
Mieszamy składniki w małej miseczce i czekamy az rozczyn ruszy
5 żółtek
110 g cukru
płaska łyżeczka wanilii
350 g przesianej mąki typ 550
70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
300 g jagód
6 łyżeczek cukru
Kruszonka
80 g mąki krupczarki
40 g cukru
55 g masła
3 szczypty wanilii
mąka do oprószenia blatu i dłoni
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wanilię. Wlewamy mleko. Mieszamy. Zmieniamy rózgę na hak i dodajemy przesianą mąkę z rozczynem. Wyrabiamy ok 10 minut. Wlewamy powoli masło i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Następnie chwilę ciasto mieszamy szpatułką w naczyniu w którym wyrosło. Blat oprószamy mąką. I ręce również. Łyżką nabieramy ciasto. Będzie lekko klejące i ciągnące. To najtrudniejszy moment🙂 Dlatego ważny jest blat i ręce w mące. Placuszek delikatnie oprószamy mąką i rozpłaszczamy.. Ma mieć około 65 g. Polecam używać do odmierzani wagi. Na placuszek nakładamy 3 płaskie łyżeczki jagód i 1/2 łyżeczki cukru, zlepiamy bardzo dokładnie. Odkładamy już na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy jagodziankami muszą być odstępy, powiększą się podczas wyrastania i pieczenia. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w palcach. Smarujemy rozmieszanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40 minut. Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 25 minut. Gdyby wierzch szybko się przyrumienił przykrywamy folią aluminiową i kontynujemy pieczenie.
KOMENTARZE (0)