Gryczano-pszenne placuszki z awokado, limonką i pomidorkami oraz jajkiem w koszulce

09 . 01 . 2021
Dzień dobry:), dziś przepis na przystawkę z menu kolacyjnego: gryczano-pszenne placuszki z awokado, limonką, pomidorkami koktajlowymi oraz jajkiem w koszulce. Jest to przepis dla 4 osób, na około 16 placuszków. Danie może być również serwowane na weekendowe powolne śniadanie. Aby zrobić placuszki dokładnje mieszamy 120 g mąki gryczanej i tyle samo pszennej, 2 roztrzepane jajka, 25 g rozpuszczonego masła, 2 szczypty soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 440 g kremowego jogurtu śmietankowego. Odstawiamy ciasto na chwilkę. Smażymy na patelni posmarowanej oliwą na złoty kolor. Dojrzałe 2 awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy wyciśniętą łyżeczkę limonki, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na usmażone placuszki, na to pokrojone ćwiarki pomidorków koktajlowych. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę octu. Robimy tzw. wir. Zmniejszamy ogień i wlewamy ostrożnie, wbite wcześniej jajko do szklanki, do wody. Gotujemy 2,5- 3 minuty w zależności od wielkości jajka. Ostrożnie wyjmujemy i układamy na talerzu z placuszkami. Solimy. Na każdym talerzu układamy 4 placuszki z jednym jajkiem. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ