Z tęsknoty za wiosną…. Fit tarta!
Z cukinią, kozim serem i musztardowym twistem😋
Pszenny spód zastąpiony został mieszanką trzech mąk.
A śmietana jogurtem (można upiec na całkowicie pszennym spodzie i ze śmietaną) Piekłam w blaszce o średnicy 26 cm.
Spód:
100 g mąki owsianej
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
sól
2 jajka
200 g masła
bułka/mąka do oprószenia blaszki plus masło do jej wysmarowania
Nadzienie:
300 g serka twarogowego koziego
3 nieduże jajka
220 g jogurtu śmietankowego
2-3 łyżki ulubionej musztardy u mnie była to musztarda á l’ancienne
sól, pieprz
2 cukinie
Składniki na spód zagniatamy i wkładamy ma 20 minut do lodówki. Smarujemy blaszkę dokładnie masłem i oprószamy bułką. Wylepiamy ją ciastem i ponownie wkładamy do schłodzenia. Po 30 minutach podpiekamy, nakłutą w paru miejscach 15 minut, w w 180 stopniach.
Roztrzepane jajka mieszamy z jogurtem, musztardą i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy serek kozi. Zalewamy masą. Na wierzchu układamy plasterki cukinii. W trakcie pieczenia, uważając by się nie oparzyć, smarujemy plasterki cukinii oliwą z oliwek. Pieczemy ok 40 minut.
Wyjmujemy z blaszki po lekkim ostudzeniu. Smakuje na ciepło i na zimno. Sałata rzymska z winegretem wskazana do kompletu🙂
KOMENTARZE (0)